top of page
  • Szerző képeFanni Faragó

Értekezlet 3: Alkotó technikák/információcsere


Információcserére épül minden értekezlet, ez minden alkotó technika része, de önállóan is alkotó technikának tekinthető.


1. Beszámolókör: Ezzel érdemes kezdeni minden új témát. Ha hozzá kell valamihez szólni, megnő a résztvevők aktivitása és felelősségvállalása, bevonódnak. Először tégy fel egy kifejtendő kérdést, írd fel a táblára/vetítsd ki, (hogy mindenki erre válaszoljon és ne egymásra reagáljanak most még). Készüljenek fel. Ehhez ragaszkodj, mindig lesz valaki, aki meg akarja spórolni a felkészülést. Ha elmarad a felkészülés, akkor a későbbi hozzászólók már nem az eredeti kérdésre fognak válaszolni, hanem egymásra reagálnak. Felkészüléssel jobb, rövidebb, tárgyszerűbb a válasz, összességében még időt is meg lehet takarítani. Ha itt még nem is, de utána lehet majd egymás gondolataira reagálni.


2. Hozzászólások kezelése: Önálló alkotó technikának is nevezhetjük, de minden technikában szükséges használni az alábbi szempontokat:


  • Sorrend: Lehet jelentkezéssel és ülésrendben is. Az ülésrend egyszerűbb, de az már beszámolókörnek minősül, inkább új témánál érdemes így kezdeni. A jelentkezés lehetővé teszi a résztvevőnként különböző szintű aktivitást.

Itt kiemelten figyelj a sorrendre: csak a jelentkezés számít, ne engedj az erőszakoskodóknak. Figyelj, hogy azonnal észlelhess minden jelentkezést és jelezd vissza egy bólintással. Ha újra te szólsz, mondd és tartsd be a jelentkezési sorrendet.

  • Zavar: Ha valami bármelyik résztvevő figyelmét elvonja (sms, beszélgetés a szomszéddal stb.), azonnal avatkozz közbe. Nem érdemes várni, ha vársz, csak feljogosítod a többieket is a zavaró magatartásra – “ha neki lehet, akkor nekem is”.


Minden reagálásod legyen pozitív, kedves, de határozott, különben harccá válik az értekezlet.


Tóth Tamás

Comentários


bottom of page