top of page
  • Szerző képeFanni Faragó

Csapatfejlesztés


Múlt heti írását Tamás azzal kezdte, hogy megfogalmazta a tréning fogalmát, illetve annak belső logikai struktúráját.

A csapatfejlesztés fogalmával nehéz helyzetben vagyok, mert a csapatépítő trénerek között is vita van ennek a formáját, területét és alkalmazását tekintve. Ha a megrendelők oldalát nézzük, akkor is változatos képet kapunk arról, hogy mi célból is fordulnak a csapat fejlesztéséhez.

Néhány mondatban az alábbiakban felvázolom, hogy én, ICF által akkreditált coachként, pszichológusként, és trénerként hogyan látom ezt a területet:

A csapatfejlesztés egy spektrumot ölel fel a szervezet struktúrájának fejlesztésétől a szervezetben lévő tagok egyéni személyiség fejlesztéséig. Ezek mind a csapatfejlesztés ernyőfogalma alá tartoznak, csakúgy, mint a csapatépítés, -tréning, -tanácsadás, -mentorálás és -facilitálás.

A teamcoachingnál a különböző módszertanok közötti különbségek elhalványulhatnak, a teamcoaching folyamat feltárja a felszín alatti dinamikákat az egyes tagok személyisége, az alcsoportok és ezek csapatteljesítményre való hatása tekintetében.

A megrendelők a legszélesebb körű célokkal kapcsolatban fordulnak a csapat fejlesztéshez. Az elvárásaik, ha lehet, még inkább szerte ágazóak. Ilyenek a kollégákkal közösen eltöltött szabadidő, közös élmények megteremtése, a bizalom fokozása, a kommunikációban lévő akadályok elhárítása, a cég stratégiájával való azonosulás, a lojalitás növekedése stb.


Ahhoz, hogy egy csapatfejlesztés sikeres legyen, alapvető a célok pontos tisztázása mellett az, is, hogy pontosan meghatározzuk a program előtt, hogy utólag miből tudjuk lemérni a megvalósulás sikerét. Tehát a célhoz keressük az eszközt és a csapatfejlesztés formáját, ahelyett, hogy egy népszerű tréning gyakorlat sorozatot Prokrusztész ágyának gyakorlatával ráhúzzuk minden megrendelőre.


Gosztonyi László

bottom of page