top of page
  • SzerzƑ kĂ©peFanni FaragĂł

Retorika: a fƑnök elƑad
 3.A kĂ©p



Amit lĂĄtnak, nĂ©ha mĂ©g fontosabb, mint amit mondunk: testtartĂĄsunk, mozgĂĄsunk, szemĂŒnk, szemlĂ©ltetĂ©smĂłdunk.


A szĂ­vbƑl jövƑ mosoly jĂł szĂĄndĂ©kot mutat Ă©s mosolyt vĂĄlt ki a hallgatĂłkbĂłl is.

RĂ©gi kĂ­nai mondĂĄs: “Ha nem tudsz mosolyogni, ne nyiss boltot”. MielƑtt megkezded az elƑadĂĄst, vĂĄrj egy keveset, hogy legyen mindenkinek ideje összpontosĂ­tani Ă©s mosolyogj, jelezd, hogy örĂŒlsz a hallgatĂłidnak.


A testtartĂĄst kezdjĂŒk a lĂĄbbal. A lĂĄb stabilitĂĄst ad, ha kicsi (1-1,5lĂĄbfejnyi) terpeszben ĂĄllunk, ez elĂ©g a stabil ĂĄllĂĄshoz (lĂĄthatjĂĄk, hogy jĂł ĂĄllĂĄsod van), amivel nyugalmat is sugĂĄrzol Ă©s elĂ©g stabilitĂĄst biztosĂ­t a szabad gesztushoz, hogy kezed mozgĂĄsa lendĂ­tsen ki, ne vezessen fölösleges lĂ©pdelĂ©shez.

Egy kis mozgĂĄs persze nem gond, de az egyik lĂĄbrĂłl a mĂĄsikra terhelt testsĂșly Ă©s a fölösleges mĂĄszkĂĄlĂĄs nem cĂ©lszerƱ.)


A gesztushoz csak tartsd magad elƑtt a kezedet (a szĂ­ved tĂĄjĂĄn) Ă©s engedd szabadon mozogni. Ɛ tudja, mit kell tennie! Ha lefogjuk a gesztusainkat, egĂ©sz vicces mozgĂĄsokat tud produkĂĄlni a testĂŒnk: lehet, hogy hajlongunk, vagy a mimika lesz tĂșlzĂł. Sokkal jobb, ha azon nevetnek, amit mondunk Ă©s nem rajtunk.


A szemkontaktus nagyon fontos! Érdemes komolyan kapcsolatot lĂ©trehozni mindenkivel, igazsĂĄgosan. 1-2 mĂĄsodpercre ĂŒltesd meg a szemedet minden szempĂĄron, felvĂĄltva. VigyĂĄzz a dominĂĄns hallgatĂłkkal, nagyfƑnökökkel: ha több kapcsolatot kapnak, mint a többiek, az olyan, mintha nekik akarnĂĄl megfelelni ahelyett, hogy nekik akarnĂĄl adni valamit.

Mindegy, hogy vezĂ©rigazgatĂł vagy segĂ©dmunkĂĄs, egyformĂĄn nĂ©zz rĂĄjuk. LĂł Szerafin mondja: “A nap nem tesz kĂŒlönbsĂ©get. EgyformĂĄn sĂŒt mindenkire
” (LĂĄzĂĄr Ervin: A nĂ©gyszögletƱ kerek erdƑ).

Te is inkĂĄbb nap legyĂ©l, mint napraforgĂł. Így lehet szuverĂ©n Ă©s szemĂ©lyes a hatĂĄs, lĂĄthatod, ha valamit vĂĄltoztatni kell Ă©s Ă­gy kevesebb hallgatĂłt kell a vĂ©gĂ©n felĂ©breszteni a takarĂ­tĂł szemĂ©lyzetnek.


A szemlĂ©ltetĂ©s sajnos tĂșl sokszor a kivetĂ­tett anyag felolvasĂĄsa vagy szinte a beszĂ©dtƑl fĂŒggetlen dia-show. Csak alĂĄtĂĄmasztĂĄs legyen a vetĂ­tett kĂ©p Ă©s ne legyen rajta összefĂŒggƑ szöveg, mert a hallgatĂł, ha olvas, nem hallja, amit mondunk. InkĂĄbb csak egyszerƱ ĂĄbra, vagy a mĂĄr elmondott szöveg kulcsszĂł-szerƱ emlĂ©keztetƑje kerĂŒljön a kĂ©pre.

ÖsszefoglalĂĄs helyett a hĂĄrom tĂ©mĂĄhoz: egyszerre nem lehet mindenre figyelni. A felkĂ©szĂŒlĂ©snĂ©l azonban mindet ĂĄt lehet gondolni Ă©s kivĂĄlasztani azt a 2-3 szempontot, amit most megprĂłbĂĄlsz kijavĂ­tani. Én rĂ©gebben emlĂ©keztetĆ‘ĂŒl egy-egy kisebb tĂĄrgyat tettem az asztalra, hogy juttassa eszembe: Ă©n most javĂ­tani akarok a stĂ­lusomon. Ezt is Ă©rdemes kiprĂłbĂĄlni, nekem nagyon bevĂĄlt.


ÖrĂŒlök a kiegĂ©szĂ­tĂ©seknek, bĂĄtran szĂłljatok hozzĂĄ Ă©s kĂ©rdezzetek, örömmel vĂĄlaszolunk!


TĂłth TamĂĄs

bottom of page