top of page
  • Szerző képeFanni Faragó

Tréning, helyzetgyakorlatos módszertani képzés


A tréning eredeti jelentése valamilyen tudás, képesség megszerzése és fejlesztése gyakorlással. Mi vezetői, értékesítői és általános kommunikációs képzésekkel foglalkozunk, de ugyanez a felfogás pl. a sportban is.

A módszertani tréning tartalmában egyben képzés és gyakorlás. Új ismeret, rendszerezett tudásátadás a trénertől, gyakorlási lehetőleg (jó esetben) a saját munkakörnyezetből vett helyzetekkel és visszajelzés a trénertől, illetve a többi résztvevőtől.

A sorrend nem véletlen. Időben ugyan a többi résztvevő visszajelzése célszerű, ha előbb van, mint a tréneré, de ebben a műfajban a tréneré a fontosabb. Éppen ez a lényege ezeknek a képzéseknek: egzakt, felelősségteljes visszajelzés a tanultak használatának sikerességéről és fejlesztési javaslat a trénertől, vélemények, szubjektív élményszerű visszajelzés a csoporttól.

Hogy az érintett számára mi a fontosabb, az természetesen már más kérdés. Mi például a tréningeken minden témában rendszert, struktúrát és módszert közvetítünk és ezt gyakorolják a résztvevők. Vezetők, például delegálnak, dícsérnek, értékesítők saját termékeik mellett érvelnek, válaszolnak ellenvetésekre. Ezek miatt ma már szívesebben nevezem tréningjeinket képzésnek, mert sokszor egy kategóriába sorolják a csapatépítő, illetve a résztvevői visszajelzések szerepét fontosabbnak tartó tréningekkel.

Természetesen ezek is nagyon hasznosak lehetnek, de másra valók, jövő héten újra Gosztonyi László írása következik, ő mutatja be őket.


Tóth Tamás

bottom of page