top of page
Szerző képeFanni Faragó

Év vége: itt az idő a munkatársak értékelésére


Sok évvel ezelőtt az egyik tréningem résztvevője mondta: azt sem bánnám, ha leszúrna a főnök, csak mondana végre valamit arról, hogyan dolgozom. Sajnos, átlagosan nézve nagyon kevés a visszajelzés és ami van, az is impulzusszerű: pillanatnyi kudarcok és sikerek vezérlik, hiányzik az átfogó kép.


Tanulságos a hajócsavar története is. Zanzásítva: a zászló lobog, a propeller forog, a motor dohog, csak szegény hajócsavar nem csinál semmit, vagyis inkább így hiszi. Bánatában kicsavarodik, amitől megáll a motor, a propeller és a zászló sem lobog többé. Most látja a csavar, hogy nélküle nem megy a hajó, örömében visszacsavarodik, hogy újra dohogjon a motor, forogjon a propeller, lobogjon a zászló. (Levente Péter: Égből pottyant mesék).

Ha esetleg tudjuk is, hogy nélkülünk nem megy a hajó, de nem érezzük a megbecsülést, akkor keveset ér ez a tudat.

Nemrégiben olvastam arról, (alább a hivatkozások), hogy miért hagyják el a munkatársak munkahelyüket. A forrásban első helyen említett ok, hogy nem kapnak megfelelő visszajelzést vezetőjüktől az átlag feletti (vagy annak érzett?) teljesítményekért. A többi ok is izgalmas, de most, az év végéhez közeledve talán a visszajelzésről a legaktuálisabb beszélni.

(A továbbiak, sorrendben és kiegészítésül: perspektíva hiánya, bér, feladatok jellege, vállalati közösség-kultúra problémái, rugalmatlanság. És a források: Interview mit Robert-Half-Chef Sven Hennige , https://www.roberthalf.de/blog/6-gruende-warum-gute-mitarbeiterinnen-kuendigen)

Az év vége a visszatekintés és a tervezés ideje. Ebben a visszatekintésben legyen fontos elem a vállalat teljesítménye mellett az egyéni munkateljesítmény is.

Minden vezetőtársamnak javaslom, szánjon most év végén időt arra, hogy egy alapos, átfogó és igazságos visszajelzést adjon a munkatársaknak a jó, a rossz és a soha ki nem emelt, de nagyon fontos napi rutinokról is.

Jó, ha a munkatárs már év elején ismeri az év végi visszajelzés szempontjait, de ha ezzel elkéstünk, az se tartson vissza minket. Adjuk meg a szempontokat jó előre a munkatársnak is, készüljünk fel mindketten alaposan és beszéljünk meg mindent. Amiben megállapodtunk, azt írjuk is le, ez nagy mértékben növeli a visszajelzés értékét és emlékértékét is, hogy hosszú távú pozitív hatást

fejthessen ki a beszélgetés.

Tóth Tamás

Comments


bottom of page