top of page
  • Szerző képeFanni Faragó

Egy kellemetlen testszagú, leheletű kolléga kényes kérdéseket vet fel.

Sokan megtapasztaltuk már, milyen rossz érzés, amikor együtt kell dolgozni valakivel, akinek a teste, szája kellemetlen szagú.

Az első kérdés: mondjuk vagy ne mondjuk neki?

Természetesen nem mindegy, hogy a probléma egyszeri vagy rendszeres. Egy alkalommal bármi okozhatja és valószínűleg nem érdemes ügyet csinálni belőle. De ha rendszeresen előfordul, akkor már bonyolultabb a kérdés.

Ha személyes a kapcsolat, akkor szerintem érdemes szólni az illetőnek. Igen, nem akarom megbántani, és félek, kellemetlen lesz a szituáció. De ha felteszem magamnak a kérdést, hogy fordított helyzetben szeretném-e, hogy a ő szóljon nekem, akkor már, legalábbis számomra egyértelmű a válasz. Persze, hogy szeretném. Ha tudok róla, akkor tenni is tudok ellene valamit, vagy ha olyan dolog, amivel nem lehet mit kezdeni (vannak pl. ilyen betegségek), akkor legalább meg tudom magyarázni a helyzetet.

„Egyszerűbb” a döntés, ha vezetői/beosztotti viszonyról van szó. Akkor szinte kötelező a vezető számára, hogy beszéljen a kollégával. Az elhangzott okok itt is igazak, de ha vezető van, akkor csapat is van, sőt lehet, hogy ügyfél, vagy szállító is. Sajnos a kellemetlen szituáció rontja a valódi a légkört, és a vezetőnek törekednie kell arra, hogy az együttműködés a lehető legjobb legyen.

A második kérdés: Hogyan mondjuk?

„Figyelj Feri, olyan orrfacsaró vagy mint a borz.” Bár rövid és egyértelmű az üzenet, lehet, hogy mégsem a legjobb. De ha betartunk néhány alapszabályt, akkor jó eséllyel mindannyian jól ki tudunk jönni a helyzetből.

· Átgondoltan – mi a pontos helyzet, mit és mikor tapasztaltam, mit és hogyan mondok.

· Négyszemközt – nehogy megalázónak érezze. Sokkal őszintébb, nyugodtabb kommunikáció lehetséges, ha csak ketten vagytok.

· Használj „én üzeneteket” – az „én úgy éreztem hogy” sokkal jobb, mint pl. a „te ilyen vagy”, vagy „olyan szagod van” …

· Légy rövid és kínálj menekülési témát a kollégádnak – azután, hogy kezelted, hogy érezted a rossz szagot, legyen egy teljesen más, továbbvezető témád is (aktuális, konkrét munkával kapcsolatos, pl. Hogy állsz a pénteki riporttal? Milyen segítséget kérsz a konferencia szervezéséhez? stb.)

Remélem nem sűrűn szembesülsz ilyen helyzetekkel, de ha mégis, talán ezek a tippek segítenek.

bottom of page